Iași: pulsul comunității

Elaborat după un format internaţional, studiul pilot Vital Signs Iaşi îşi propune să traseze o imagine de ansamblu cu privire la vitalitatea urbană locală, plecând de la 11 domenii de interes care definesc pilonii de dezvoltare ai oricărui spaţiu social. Astfel, prin intermediul acestui proiect s-a urmărit culegerea unor informaţii relevante pentru fiecare secţiune în parte (Decalajul dintre bogați și săraci, Siguranță, Sănătate, Educație, Artă și cultură, Mediu, Muncă, Apartenență, Populație, Mobilitate, Economie locală), cu scopul de a evidenţia principalele caracteristici specifice acestora, eventualele disfuncţionalităţi sau aspecte de interes pentru comunitatea ieşeană. Cunoaşterea acestor elemente poate contribui la conturarea unor strategii de revigorare urbană, de intervenţie comunitară, dar şi de conştientizare în rândul populaţiei generale sau a actorilor de dezvoltare în legătură cu starea de facto din municipiul Iaşi.

Studiul s-a derulat în perioada noiembrie 2016 – februarie 2017 şi a vizat colectarea de date specifice anului 2015 (sau celui mai apropiat an), prin intermediul unor cereri-tip de informaţii publice, transmise instituţiilor/organizaţiilor (în atenţia conducerii/responsabilului cu oferirea de informaţii publice), plecând de la prevederile Legii 544/2001, precum şi printr-o analiză a documentelor statistice/sociale existente în spaţiul public. Aşadar, prezentul raport a fost realizat în urma culegerii şi interpretării datelor obţinute de la instituţii/organizaţii şi din informaţiile disponibile online sau din alte surse oficiale.

Pe această cale, Fundaţia Comunitară Iaşi aduce mulţumiri speciale tuturor celor care au răspuns favorabil solicitărilor făcute şi îi asigură de întreaga recunoştinţă, existenţa acestui raport fiind influenţată direct de buna colaborare cu aceste instituţii/organizaţii şi de promptitudinea cu care au dat curs invitaţiei noastre!

Fundaţia Comunitară Iaşi îşi propune să aducă împreună oamenii care mişcă lucrurile şi lucrurile care merită mişcate, spre beneficiul întregii comunităţi, pentru transformarea Iaşului într-un oraş în care să fim mândri că locuim. Scopul Fundaţiei Comunitare Iaşi este construirea într-o manieră durabilă a unui viitor mai bun al Iaşului şi întregii regiuni, prin încurajarea bucuriei actului de a dona. Pentru mai multe detalii, vizitați www.fundatiacomunitaraiasi.ro.

ECHIPA

Roxana Vasiliu

Autor Raport Vital Signs Iași, Doctor în Sociologie

Ciprian-Mihai Păiuș

Director Executiv Fundația Comunitară Iași

Doris-Amalia Cojocariu

Grant Manager Fundația Comunitară Iași

Adelina Borta

Specialist comunicare Fundația Comunitară Iași

PARTENERI

UniCredit Bank

 

Global Fund for Community Foundations

 

Community Foundations of Canada

 

MULȚUMIRI

CINDY LINDSAY, Community Foundations of Canada – pentru transferul de informații făcut pe metodologia Vital Signs.
INA SOLOMON și ANCA UNGUREANU, UniCredit Bank – pentru susținerea financiară a proiectului.
Prof. dr. ADRIAN NETEDU – pentru feedback și recomandări.
PETER ATTILA ANTAL – pentru sprijin în grafica raportului.
BOGDAN MOGA – pentru creația vizuală a proiectului.
RĂZVAN DIACONU – pentru programarea site-ului Vital Signs.

RAPORT

  • RAPORTUL VITAL SIGNS IAȘI 2017

    Elaborat după un format internaţional, studiul pilot Vital Signs Iaşi îşi propune să traseze o imagine de ansamblu cu privire la vitalitatea urbană locală, plecând de la 11 domenii de interes care definesc pilonii de dezvoltare ai oricărui spaţiu social.

    DESCARCĂ RAPORT

Editoriale

  • CUM CUNOAȘTEM UN ORAȘ
    A cunoaşte un spaţiu social reprezintă un demers provocator, complex, de care avem nevoie atunci când dorim să realizăm strategii de revigorare urbană, de intervenţie comunitară şi dezvoltare durabilă sau când pur şi simplu suntem interesaţi să descoperim care este pulsul comunităţii în care trăim. Studiul Vital Signs Iaşi vine în întâmpinarea acestei nevoi, constituind un instrument util pentru cetăţean, mediul universitar, ONG, societatea civilă, sectorul de afaceri sau pentru oricine este preocupat de realitatea locală, prin furnizarea de date care ajută la trasarea unei imagini de ansamblu cu privire la spaţiul în care trăieşte sau îşi desfăşoară activitatea. […]

Noutăți