Noutăți, Știri, Editoriale

EDITORIAL

PROVOCĂRI CARE NASC OPORTUNITĂȚI

De Ciprian-Mihai Păiuș, Director executiv Fundația Comunitară Iași

Soluții locale pentru nevoi locale. Acesta este dictonul după care ne ghidăm activitatea de mai bine de cinci ani ca Fundație Comunitară. Aducem împreună oamenii cu inițiativă din comunitate și pe cei care au capacitatea de a le susține financiar ideile, pentru ca împreună să facem din Iași, un oraș în care ne face plăcere să locuim.

Provocarea pe care am avut-o încă de la început, a fost cum alegem acele idei pentru care ne angajăm să luptăm și pentru care dintre ele ne conservăm energia pentru bătălii ulterioare? Cum decidem care din propunerile comunității sunt urgente, care importante sau care reprezintă vocea unei părți signifiante din comunitate? Ne-am fundamentat deciziile consultându-ne cu actori importanți din comunitate și oferind constant donatorilor șansa de a susține acele inițiative care se apropie cât mai mult de viziunea lor de dezvoltare a Iașului.

Așa se face că în ultimii cinci ani am finanțat mai bine de 200 de proiecte și am oferit tot atâtea burse pentru a sprijini excelența și performanța. Proiectele sprijinite au acoperit un areal vast de domenii de dezvoltare locală, de la educație sau sport, la incluziune socială și sănătate și însumează deja peste 1.000.000 lei.

Am simțit însă nevoia de a avea un instrument cu ajutorul căruia să putem focaliza investițiile in comunitate și care să ne ajute atât pe noi cât și pe donatorii noștri, să facem investiții cu un impact crescut. Raportul de față redă semnele vitale ale comunității.

Ne oferă o perspectivă asupra a 11 domenii pe care le putem influența pentru a crește calitatea vieții ieșenilor. Unele dintre ele pot fi influențate mai degrabă de mediul administrativ, altele de sectorul de afaceri sau de mediul universitar, însă o parte importantă dintre ele sunt în aria noastră de influență, a societății civile, a ieșenilor care își pot aduce contribuția luând inițiativă și demarând proiecte în care să își implice colegii, vecinii sau prietenii și care în timp să schimbe în bine orașul.