Noutăți, Știri, Editoriale

18th Jul, 2017

CONTEXTUL CERCETĂRII VITAL SIGNS IAȘI

Vital Signs este o cercetare folosită în comunitate pentru a monitoriza, pe baza unei metodologii, situația din domenii cheie ale calității vieții și pentru a identifica nevoi sau oportunități de acțiune.

Fundațiile comunitare folosesc Vital Signs pentru a iniția discuții în comunitățile lor. Pe baza cercetării făcute, acestea identifică alături de actorii din comunitate, domenii cu probleme, a căror soluționare devine o prioritate.

Din 2001, metodologia dezvoltată de Fundațiile Comunitare din Canada este folosită la nivel international de fundații comunitara din Statele Unite, Australia, Noua Zeelandă, Marea Britanie, Irlanda, Brazilia sau Bosnia.

Pentru această cercetare, Fundația Comunitară Iași folosește metodologia licențiată (Vital Signs®, http://communityfoundations.ca/vitalsigns), adaptată la realitățile și nevoile comunității locale, cu acordul Fundațiilor Comunitare din Canada. Indicatorii folosiți pornesc de la indicatorii folosiți în metodologia licențiată internațională, dar sunt adaptați la contextul local.

La Iași, Roxana Vasiliu, doctor în Sociologie şi cadru didactic asociat în cadrul Departamentului de Sociologie şi Asistenţă Socială, Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice, UAIC, a colectat datele din surse publice disponibile online și pe baza cererilor de informații în baza Legii nr. 544/2001, privind liberul acces la informaţiile de interes public.

Pe baza datelor din raportul Vital Signs Iași, Fundația Comunitară Iași va deschide conversații cu reprezentanți ai comunității locale, pentru a găsi împreună prioritățile și oportunitățile de dezvoltare comunitară.

În țară, Fundația Comunitară București a lansat raportul Vital Signs București la finalul lunii mai a.c.

RAPORT

  • RAPORTUL VITAL SIGNS BUCUREȘTI 2017

    Primul raport Vital Signs din România este acum disponibil. Află cele mai importante date despre comunitatea bucureșteană.

    DESCARCĂ RAPORT

Editoriale

  • CUM CUNOAȘTEM UN ORAȘ
    A cunoaşte un spaţiu social reprezintă un demers provocator, complex, de care avem nevoie atunci când dorim să realizăm strategii de revigorare urbană, de intervenţie comunitară şi dezvoltare durabilă sau când pur şi simplu suntem interesaţi să descoperim care este pulsul comunităţii în care trăim. Studiul Vital Signs Iaşi vine în întâmpinarea acestei nevoi, constituind un instrument util pentru cetăţean, mediul universitar, ONG, societatea civilă, sectorul de afaceri sau pentru oricine este preocupat de realitatea locală, prin furnizarea de date care ajută la trasarea unei imagini de ansamblu cu privire la spaţiul în care trăieşte sau îşi desfăşoară activitatea. […]

Noutăți