Noutăți, Știri, Editoriale

20th Jul, 2017

Fundația Comunitară Iași a lansat Vital Signs Iași

Fundația Comunitară Iași a lansat miercuri, 19 iulie, Vital Signs Iași, raport de cercetare care colectează date cu privire la 11 domenii importante pentru comunitate. Construită pe baza unei metodologii folosită de fundațiile comunitare la nivel internațional, cercetarea surprinde situația calității vieții și identifică nevoi sau oportunități de acțiune în Iași. Cercetarea Vital Signs Iași a fost realizată cu susținerea UniCredit Bank și poate fi accesată pe www.iasi.vitalsigns.ro.

Roxana Vasiliu, doctor în sociologie și cadru didactic asociat la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași a colectat date din surse publice disponibile online și pe baza cererilor de informații în baza Legii nr. 544/2001, privind liberul acces la informaţiile de interes public. Cele 11 domenii analizate în anul 2016 sunt: decalajul dintre bogați și săraci, siguranță, sănătate, educație, artă și cultură, apartenență, populație, mobilitate și economie locală.

„În activitatea de mai bine de cinci ani ca Fundație Comunitară, am simțit nevoia de a avea un instrument cu ajutorul căruia să putem focaliza investițiile în comunitate și care să ne ajute atât pe noi cât și pe donatorii noștri, să facem investiții cu un impact crescut. Raportul de față redă semnele vitale ale comunității. Ne oferă o perspectivă asupra a 11 domenii pe care le putem influența pentru a crește calitatea vieții ieșenilor. Unele dintre ele pot fi influențate mai degrabă de mediul administrativ, altele de sectorul de afaceri sau de mediul universitar, însă o parte importantă dintre ele sunt în aria noastră de influență, a societății civile, a ieșenilor care își pot aduce contribuția luând inițiativă și demarând proiecte în care să își implice colegii, vecinii sau prietenii și care în timp să schimbe în bine orașul.”, declară Ciprian-Mihai Păiuș, Director Executiv Fundația Comunitară Iași.

Pe baza datelor obținute în cercetarea Vital Signs Iași, Fundația Comunitară Iași va lucra în perioada următoare cu actori relevanți din comunitate (sectorul de afaceri și sectorul ONG) pentru identificarea domeniilor cheie de implicare, pentru a găsi împreună priorități și oportunități de dezvoltare.

„UniCredit Bank face parte dintr-un grup paneuropean care, în mod tradițional, este recunoscut pentru acțiunile sale de implicare socială, însă fără date din comunitate nu putem ști dacă ceea ce facem, facem cu folos. De aceea, am ales să susținem cercetarea Vital Signs, un efort complicat de colectare de date care dă o imagine obiectivă a stării de bine dintr-o comunitate. Noi suntem convinși că România poate crește sustenabil, iar UniCredit Bank va rămâne un partener de cursă lungă în acest demers. Astfel, suntem alături de fundațiile comunitare, care ajută comunitățile locale să crească sustenabil, prin forțe proprii”, a declarat Anca Ungureanu, Director Identitate și Comunicare UniCredit Bank.

Din 2001, metodologia dezvoltată de Fundațiile Comunitare din Canada este folosită la nivel internațional de fundații comunitare din Statele Unite, Australia, Noua Zeelandă, Marea Britanie, Irlanda, Brazilia sau Bosnia.

Fundația Comunitară Iași folosește metodologia licențiată (Vital Signs®, http://communityfoundations.ca/vitalsigns), adaptată la realitățile și nevoile comunității locale, cu acordul Fundațiilor Comunitare din Canada. Indicatorii folosiți pornesc de la indicatorii folosiți în metodologia licențiată internațională, dar sunt adaptați la contextul local.

***

Fundaţia Comunitară Iaşi îşi propune să aducă împreună oamenii care mişcă lucrurile şi lucrurile care merită mişcate, spre beneficiul întregii comunităţi, pentru transformarea Iaşului într-un oraş în care să fim mândri că locuim. Scopul Fundaţiei Comunitare Iaşi este construirea într-o manieră durabilă a unui viitor mai bun al Iaşului şi întregii regiuni, prin încurajarea bucuriei actului de a dona. Pentru mai multe detalii, vizitați www.fundatiacomunitaraiasi.ro.

UniCredit Bank este parte a UniCredit, grup paneuropean puternic, cu un model simplu de bancă comercială şi un sistem complet de Bancă Corporate şi de Investiţii, oferind bazei de clienţi o reţea unică vest-, central- şi est-europeană. Grupul este prezent în România prin: UniCredit Bank, UniCredit Consumer Financing, UniCredit Leasing Corporation, UniCredit Insurance Broker, UniCredit Leasing Fleet Management şi UniCredit Business Integrated Solutions.

 

 

 

 

RAPORT

  • RAPORTUL VITAL SIGNS BUCUREȘTI 2017

    Primul raport Vital Signs din România este acum disponibil. Află cele mai importante date despre comunitatea bucureșteană.

    DESCARCĂ RAPORT

Editoriale

  • CUM CUNOAȘTEM UN ORAȘ
    A cunoaşte un spaţiu social reprezintă un demers provocator, complex, de care avem nevoie atunci când dorim să realizăm strategii de revigorare urbană, de intervenţie comunitară şi dezvoltare durabilă sau când pur şi simplu suntem interesaţi să descoperim care este pulsul comunităţii în care trăim. Studiul Vital Signs Iaşi vine în întâmpinarea acestei nevoi, constituind un instrument util pentru cetăţean, mediul universitar, ONG, societatea civilă, sectorul de afaceri sau pentru oricine este preocupat de realitatea locală, prin furnizarea de date care ajută la trasarea unei imagini de ansamblu cu privire la spaţiul în care trăieşte sau îşi desfăşoară activitatea. […]

Noutăți